In 1996 werd het gedoogbeleid aan landelijke richtlijnen gekoppeld.
Hierbij werden vooral de punten 2 en 9 aangescherpt. Punt 2 werd 'Verboden toegang onder 18 jaar' en punt 9 werd 'Maximaal 5 gram softdrugs per persoon per dag'.
Punt 2 werd in de meeste gevallen al juist toegepast. Onder 18 jaar werd niet verkocht. De expliciete stelling echter, die inhoudt dat ook kinderen onder begeleiding van hun moeder of vader niet binnen mogen, is misschien wat overdreven. Dit is met name lastig voor ouders met jonge kinderen, zonder oppas. We willen hierbij benadrukken dat we een coffeeshop geen juiste omgeving vinden voor kinderen.
De verandering bij punt 9 is veel dramatischer. Veel mensen wonen niet in een stad als Tilburg en moeten dus regelmatig een behoorlijke afstand afleggen om aan hun dagelijkse blow te komen. Dit betekent een frequenter bezoek aan de coffeeshop, wat meer overlast met zich meebrengt. Dit kan uiteenlopen van de dagelijkse drukte in de directe omgeving van de coffeeshop die groter wordt, tot meer stank- milieu- en geluidsoverlast als gevolg van het vervoer dat deze personen gebruiken. Ook resulteert deze regel in het zogenaamde shop-hoppen; klanten gaan bij meerdere coffeeshops de maximale hoeveelheid halen om aan de gewenste hoeveelheid te komen. Ook dit brengt vanzelfsprekend meer overlast met zich mee. De problemen en risico's waar de klanten in dit opzicht mee te maken krijgen, zullen we hier verder niet bespreken, maar liggen voor de hand.